Ücretsiz Kargo / Teslimat
Ücretsiz Kargo / Teslimat
Ücretsiz Kargo / Teslimat
Ücretsiz Kargo / Teslimat
Ücretsiz Kargo / Teslimat
Ücretsiz Kargo / Teslimat
Ücretsiz Kargo / Teslimat
Ücretsiz Kargo / Teslimat
Image
POİNSETTİA BAKIMI
POİNSETTİA BAKIMI

Poinsettia, Türkiye’de Atatürk çiçeği olarak bilinir. Atatürk çiçekleri renkli yapraklarıyla evlerimizde hoş bir ortam sağlar.

Ortam

Poinsettia ışığı çok severler. Bu nedenle iç mekanda güneş alan yerlere yerleştirebilirsiniz. Sağlıklı büyüyebilmesi için Atatürk çiçeğinin ışık kalan, sıcak bir yere ihtiyacı vardır. Doğrudan güneş ışığına veya kuvvetli cereyana maruz bırakılmamalıdır. Yazın, bitkinin doğrudan güneş ışığı alan bir yere konulmaması şarttır. Ancak, uygun şekilde gölgeli ise Atatürk çiçeğinizi pencere pervazına koyabilirsiniz. Bitkinin yazın aydınlık ve yarı gölge bir alanda yetiştirilmesi gerektiğine dikkat çekilir. Kışın, günde birkaç saatlik güneş bitkinize zarar vermez. Bununla birlikte, yapraklarının gerektiği gibi renkli, yoğun, koyu gölgeli olabilmesi için Atatürk çiçeği günde birkaç saat ışık ışını almalıdır.

Sulama

Bitki, köklerinin etrafında suyun toplanmasına karşı son derece hassastır ve bu durumda yapraklarını döker. En uygunu, bitkiye ancak toprağı kuruduğunda su vermektir. Ancak, sulayana kadar bitkinin tamamen kurumadığından emin olunuz. Su verdiğinizde, toprağın fazla su emmesini ve köklerin çürümesini önlemek için suyun fazlasının saksıdan akmasını sağlayınız. Atatürk çiçeği yapraklarını dökmeye başladıysa bu, uzun süreyle çok fazla su verilmesinden ve köklerin çürümeye başlamasından kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda, bir müddet Atatürk çiçeğinize su vermeyin. Toprak iyice kuruduktan sonra yeniden orta kararda su vermeye başlayın. Sulama işleminin, kış aylarında haftada 1 defa yapılması önerilir. 

Budama

Budama işleminde Atatürk çiçeğinin gövdesinde yer alan zayıf dallar kesilir ve bu şekilde açma döneminde bitkinin çiçek ve yapraklarının çok daha gür çıkması sağlanır. Cansız yaprakların temizlenmesiyle yapılan budama işlemi, bitkinin dayanıklılığı adına oldukça önemlidir.

Saksı ve toprak değişimi

Süs bitkisi toprağı olarak geçen toprak türü çiçekçilerden kolaylıkla bulunabilir. Atatürk çiçeğinin saksısı ise bitkinin hava almasına ve fazla suyu dışarı atmasına yardımcı olan delikli ve tablalı bir saksı olmalıdır. Saksı değişimi için en uygun dönem nisan – mayıs ayıdır ve saksı değişimini yılda bir kez yapmak önemlidir. Bitkinin büyüdüğü ve daha da büyüyeceği hesaba katılarak bir numara büyük bir saksıya geçirilmesi köklerin rahat etmesini sağlar. Yılda bir kez vitamin ve mineral takviyesi yapmak çiçeğin dayanıklılığı ve sağlıklı büyümesi açısından mutlaka önerilir.

Neler zarar verebilir:

• Bitkinin aşırı derecede sulanması.

• Bitkinin aşırı soğuk ve aşırı sıcak ortamda bulunması.

• Bitkinin havasız kalması.

• Hastalanmış bitkinin diğer bitkilere yakın olması.

• Toprağının kalitesiz olması.