Ücretsiz Kargo / Teslimat
Ücretsiz Kargo / Teslimat
Ücretsiz Kargo / Teslimat
Ücretsiz Kargo / Teslimat
Ücretsiz Kargo / Teslimat
Ücretsiz Kargo / Teslimat
Ücretsiz Kargo / Teslimat
Ücretsiz Kargo / Teslimat
Image
Yılbaşı Çiçeği (Schlumbergera) Bakımı
Yılbaşı Çiçeği (Schlumbergera) Bakımı

Schlumbergera, kış aylarının en güzel ve en popüler çiçeklerinden birisidir. Ülkemizde yılbaşı çiçeği olarak da bilinir. Schlumbergera, düzenli bakım yapıldığı taktirde uzun ömürlü bir bitkidir. Yılbaşı’nda tomurcuklar adeta bir sihir gibi yeni yıla renk ve sıcaklık katan güzel çiçekler açar.

Image
Image
Ortam

Yılbaşı çiçeğine parlak ancak dolaylı ışık ver. Bitkiyi iyi aydınlatılmış bir yerde, doğrudan güneş ışığından uzakta tut. Çok fazla sıcaklık ve ışık büyümeyi önleyip yaprakların yanmasına sebep olabilir. Direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Aydınlık olması yeterli olacaktır. Yılbaşı çiçeğinden bol çiçek alabilmek için daima serin ortamda bulundurmak gerekir. Ayrıca cereyandan, havalandırma ızgarasından, şömineden ya da diğer sıcak hava kaynaklarından da uzakta durmalıdır. İç mekân bitkisini yazın dışarıda gölgelik bir yere taşıyabilirsiniz.

Sulama
Sulama

Sulamada temel kural bitkinin toprağı kurudukça su verilmeli, toprağının kuru ya da sulu olduğunu anlamamız için, toprağına parmağımızı batırarak kuru veya ıslak olduğunu anlayabiliriz. Islak ise bitkimiz topraktaki suyu henüz bitirememiş olduğundan sulamamızı bir sonraki sulama gününe bırakmalıyız. Suyun tüm toprağa ulaşması gerekmektedir. Suyu bol miktarda ama bir defada kesintisiz, yavaşça dökerek sulayın. Saksı altında tabakta su beklememeli, alt deliklerden hemen çıkıp gitmeli. Hiçbir sulamada toprak suya iyice doymamalıdır. Yılbaşı çiçeği, yazın haftada en az 2 kere, kış aylarında ise haftada 1 kere saksı üstten sulanmalıdır.

Budama
Budama

Yılbaşı çiçeği dallarının üzerindeki çiçekler solup geçtikten sonra bitkimizin bir daha çiçek açması için solan yaprakları kesilerek budanmalı. Cansız yaprakların temizlenmesiyle yapılan budama işlemi, bitkinin dayanıklılığı adına oldukça önemlidir.

Image
Saksı ve toprak değişimi

Saksı değişimini baharın ortalarında gerçekleştirmeniz bitkiniz için uygun olacaktır. Bu yumuşak hava geçişi çiçeklenmeden önce bitkinizin yeni toprağına alışması ve toparlanması açısından uygun bir zaman dilimi yaratır. Yılbaşı çiçeğinin toprak değişimi çiçeğimizin durumuna bağlı olarak iki yılda bir kere nisan ayında yapılmalıdır. Toprak seçiminde humuslu ve lifli toprak kullanmak gelişimini iyi yönde etkiler. Toprak değiştirirken dikkat edilmesi gereken husus, değiştirmek istediğiniz çiçeğin saksısının en fazla bir numara büyüğüne dikilmelidir.

Image
Image